Home Hoidot Ensimmäistä kertaa osteopaatilla

Ensimmäistä kertaa osteopaatilla

by miaumai

Tapasin osteopaatti Mari Kosken ensimmäistä kertaa maaliskuun alussa. Kevään aikana olen käynyt Marin hoidossa nyt kolmesti. Minulla ei ollut ennen Marin tapaamista kuin pelkkiä mielikuvia siitä mitä osteopatia on. Ajattelin sen olevan jotakin vyöhyketerapian tai kalevalaisen jäsenkorjauksen tapaista aktiivisempaa hoitoa. Totuus oli aika erilainen. Hoitoa tuskin huomasi. Hoito oli kuitenkin uskomattoman vaikuttava kaikesta vähäeleisyydestään huolimatta.


Ensimmäisellä käyntikerralla alkuhaastattelun jälkeen Mari pyysi minua tekemään joitakin liikkeitä ja tutki leukaniveltäni. Sitten hän pyysi minua makaamaan hoitopöydälle. Vaatteita ei tarvinnut vähentää eikä hoitoon tarvinnut valmistautua millään tavalla. Hän piti käsiään eri kohdissa kehoani, pitkälti täysin liikkumatta.
Hän tutki kehoni läpi jännitteiden ja liikerajoitusten tunnistamiseksi lähinnä faskian eli sidekudoksen osalta. Mari kertoi tarkastelevansa myös mm. verenkiertoa, autonomisen hermoston toimintaa ja hengitystä. Osteopatiassa ihminen ajatellaan kokonaisuutena.
Osteopatissa hoitaja saa huikean määrän tietoa kehon toiminnasta hyvin hienovaraisilla toimenpiteillä. Tutkimuksen Mari tekikin lähes täysin huomaamattani. Tunsin vain hänen kätensä selän alla, ohimoilla tai muualla kehollani. En juurikaan tuntenut hänen edes liikuttelevan käsiään ja silti hän pystyi kertomaan uskomattoman paikkansa pitävää dataa kehostani.
Marin anatomian tuntemus sai suuni loksahtamaan auki. Puolet siitä mitä hän puhui tuntui kuin vieraalta kieleltä, koska kehon sisäinen maailma ei ole itselleni niin tuttu juttu.

Tutkimuksen jälkeen Marilla oli antaa minulle tärkeää tietoa siitä miksi kehossani oli tietyt kipukohdat. Selässäni oli vähäistä skolioosia, josta minulla ei aiemmin ollut mitään tietoa. Kaularangassa ja rintarangassa oli nikamia, jotka olivat asennoltaan kompensoituneet todennäköisesti skolioosin takia. Myöskin leukaniveleni olivat virheellisessä asennossa purennan häiriöistä johtuen. Se tieto ei tullut mitenkään yllätyksenä koska leukojen kanssa minulla on ollut jo pidempään ongelmia.
Mari sanoi, että esimerkiksi leukojen tilanteeseen voitaisiin ajan kanssa saada huomattavaa muutosta parempaan. Myös synnytyksessä vauroitunut häntäluuni päätettiin huomioida hoidossa. Vaikka kiputiloja siinä ei enää ollutkaan niin häntäluun asentoa voitaisiin tasapainottaa.
Ensimmäisen käyntikerran jälkeen lähdin kotiin täynnä ihmetystä ja uutta toivoakin ostepatian mahdollisuuksista. Olin vaikuttunut miten niin miellyttävällä ja vähäeleisellä menetelmällä voidaan todella helpottaa isonkin tuntuisia vaivoja. Hoidon jälkeen Mari pyysi juomaan paljon vettä, mutta koska hoito oli ollut lähinnä tutkivaa, niin mitään suurempia oireita tai olotiloja ei minulle sen jälkeen ilmaantunut.
Minusta näin hellävarainen ja tehokas hoitomuoto on aivan uutta siihen verrattuna kun esimerkiksi lääkärikäynnin yhteydessä häntäluuni suhteen ratkaisuksi ehdotettiin vaihtoehdoiksi vain leikkaushoitoa tai kannettavaa istuinta jonka päällä istuessa vaivat eivät tuntuisi. Isotkin vaivat voivat kuitenkin parantua ilman radikaaleja toimenpiteitä asiantuntevan osteopaatin käsittelyssä. Osteopatialla voidaan hoitaa myös lapsia ja moni on saanut esimerkiksi lapsensa koliikkiin osteopatista suuren avun. Mari hoitaa myös lapsia ja vauvoja. Hoito sopii myös raskaana oleville.
Toisella käyntikerralla hoito tuntui valtavan paljon vahvemmin. Marin sanojen mukaan hän auttoi kehoani löytämään ”resursseja”, jotta se voisi itse korjata itseään paremmin. Tämä tapahtui jännitysten ja liikerajoitusten työstämisen myötä jotta omalla kohdallani esimerkiksi trauman aiheuttamat ongelmakohdat voisivat parantua. Osteopatiassa hoitaja avustaa kehoa hyödyntämään sen sisäisiä voimavaroja, jotka liittyvät homeostaasin eli kehon sisäisen tasapainotilan säätelyyn.
Hoidon aikana nukahtelin muutamaan otteeseen mikä on hyvin epätyypillistä itselleni. Se on itselleni merkki siitä, että hoito menee tosi syvälle tasolle. Unen ja valveen rajatilassa olin myös vastaanottavaisempi hoidolle. Hoidon jälkeen olo oli todella väsynyt ja teki mieli mennä lepäämään.
Hoidon vaikutus kesti parisen viikkoa toisen käyntikerran jälkeen. Tunsin kotona pieniä noidannuolimaisia kipuja alaselässä erilaisten liikkeiden yhteydessä. Ajattelin, että tämä kaikki varmasti kuului asiaan kun kehoni integroi hoidon jälkeen tapahtuneita muutoksia. Parissa päivässä kivut menivätkin pois ja huomasin osteopatian vaikuttaneen hermostooni ja mielialaanikin erilaisissa tilanteissa. Aikaisemman automaattisen pelkoajattelun tilalle oli tullut enemmän rauhaa.

mari1.jpg

Mari Koski Kampissa hoitohuoneellaan.

Marin tavassa hoitaa on kaikki kohdallaan. Hän on läsnä asiakkaalleen, hän on ammatitaitoinen ja asiantunteva sekä hänellä on harvinaislaatuinen taito antaa asiakkaalleen tilaa olla ja parantua. Tuo myötätuntoinen ja lempeä kyky on omasta mielestäni se tärkein elementti melkeinpä missä tahansa hoitotyössä. Joskus vaikka menetelmät ja välineet ovat kunnossa mutta jos ei ole kykyä kohdata toista ihmistä aidosti, silloin mitkään tekniikat eivät välttämättä auta. Läsnäolo luo tilaa paranemiselle.
Hyvä kohtaaminen ja potilaan kuulluksi tuleminen on äärimmäisen tärkeää. Se toteutui täydellisesti Marin hoidossa. On harvinaista tavata niin läsnäoleva ja ammattitaitoinen hoitaja kuin hän on. Pariin otteeseen tuli kyyneleet silmiin pelkästä Marin tavasta olla tilanteessa asiakkaan kanssa. Oman kokemukseni perusteella Marin ammattitaidosta ja upeasta tavasta tehdä työtään voinkin suositella häntä täydestä sydämestäni.
Oma hoitoprosessini jatkuu vielä kolmannenkin käyntikerran jälkeen. Nyt olen huomannut jo isoja muutoksia esimerkiksi siinä, että olen ottanut joogan takaisin säännöllisesti elämääni. Minulla oli aiemmin liikuntaan kova vastustus. Nyt se vastustus on sulanut suurelta osin pois. Päiväni alkaa nyt joogalla joka aamu ja sen tekeminen on luontevampaa ja helppoa.
Olen varma, että osteopatia on auttanut kehoani tähän pisteeseen jossa siitä on itsekin helpompi pitää huolta. Jos kehossa on liikaa ns. ongelmakohtia niin vastustus liikkumiseen voi olla todella suurta. Ammattitaitoinen kehoterapeutti voi olla suurena apuna vaivojen hoitamisessa, jonka myötä itsehoitokin helpottuu.
Hoito on myös selvästi vaikuttanut mielialaani ja rauhoittanut hermostoa. Tästä ajattelin kirjoittaa lisää hieman myöhemmin otsikolla Osteopatia ja traumanhoito.

Osteopatia on kokonaisvaltaista terveydenhoitoa, jossa vaalitaan käsitystä elävän organismin rakenteen (anatomia) ja toiminnan (fysiologia) ykseydestä.

Osteopatian periaatteet vapaasti suomennettuina:

  1. Ihminen on kehon, mielen ja sielun muodostama dynaaminen kokonaisuus.
  2. Keholla on itsesäätelymekanismeja, jotka ovat luonnostaan itseparantavia ja terveyttä ylläpitäviä.
  3. Rakenne ja toiminta ovat vuorovaikutuksessa kaikilla tasoilla.
  4. Rationaalinen hoito perustuu ylläolevien periaatteiden soveltamiselle.

Lähde: Glossary of Osteopathic Terminology 2016

Osteopaatti on Valviran hyväksymä terveydenhoidon suojattu ammattinimike ja osteopaatin koulutus kestää Suomessa neljä vuotta. Suomessa osteopatia ei ole suurelle yleisölle vielä kovinkaan tuttu asia.
Mielestäni tässä hoidossa on valtavasti mahdollisuuksia auttaa ihmisiä erilaisissa vaivoissa. Niin fyysisissä kuin henkisissäkin. Joskus kun tuetaan kehon toimintaa tuetaan myös psyykkisiä asioita ihmisessä. Ihminen on kokonaisuus.

Osteopatialla voidaan hoitaa tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen lisäksi mm. toiminnallisia vatsavaivoja, hengitykseen liittyviä vaivoja, päänsärkyjä, stressin oireita ja raskauteen liittyviä vaivoja. Voit kysyä tilanteestasi ja osteopaatin erityisosaamisesta osteopaatilta aikaa varatessasi.

Marin kotisivut täällä.

Kun varaat käynnin Marin hoitoon koodilla Kultainen sulka niin saat 5€ alennuksen hoidon normaalihinnasta. Marilla on kaksi toimipistettä aivan Helsingin keskustassa. Varaa aikasi täältä.

Marin sivut facebookissa.

Juttu on kirjoitettu yhteistyössä osteopaatti Mari Kosken kanssa.

Affiliate yhteistyö.

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: