Home Kultainen sulka Kanervankukkatee rauhoittaa

Kanervankukkatee rauhoittaa

by miaumai

Kanervankukat on mielestäni yksi parhaimman makuisista teeaineksista jonka Suomen rikas luonto tarjoaa.  Niistä saa  suloisen makeaa teetä jonka sanotaan rauhoittavan ja antavan paremman unen.  Niistä tehtyä teetä kannattaakin siis nauttia illalla ennen nukkumaanmenoa. Itsekin olen juonut sitä lähinnä iltateenä.

Monien kasvien keruuaika ajoittuu heinäkuulle mutta kanervaa voi kerätä pidempään. Kanerva kukkii heinäkuusta syyskuuhun joten se on hyvä kasvi kerätä talteen vielä syksymmälläkin. Kanerva kasvaa kuivahkoilla paikoilla kuten kallioilla tai kangasmetsissä. Kanervasta kerätään talteen sen pienet vaaleanpunaiset tai violetinsävyiset kukat. Voit käyttää kanervaa tuoreena tai kuivattuna.

Kanervankukissa on paljon rohdoksellisia ominaisuuksia. Vaikuttavia aineita ovat arbutiini (0,6—1,5 %), hydrokinoni (0,05 %), arbutaasi-entsyymi, kversetiini, katekiiniparkkiaineet (3—7 %), ursolihappo (2—5 %), fumaari- ja sitruunahappo, erikoliini, hartsi ja flavonoidit. (Lähde: Frantsilan sivut) Sen sanotaan lisäävän virtsaneritystä, auttavan ripuliin ja se on vaikutukseltaan antiseptinen. Sitä suositellaan myös herkkäihoisille kylpyinä. Korkeasta verenpaineesta kärsiville sitä ei kuitenkaan suositella koska se saattaa nostaa verenpainetta entisestään(Lähde:luontainenterveys.fi)

kanervat

Kävin keräämässä kanervankukkia lähimetsästämme. Löysin pieniä laikkuja kanervaa joissa oli tuuheasti kukkia. Kanervaa voi olla hidas kerätä jos ei löydä hyvää kasvupaikkaa. En tiedä tuntuuko se vain siltä mutta ihan kuin kanervaa kasvaisi nykyään harvemmassa kuin ennen. Sen pitäisi kuitenkin olla yleinen koko maassa.

kanervaaa

kanervaa

Riivin kukkia latvoista pussiin mutta en repinyt koko kasvuston kukkia. Kotona yritin erotella apuvoimien kanssa vihreitä oksia pois kukkien seasta. Homma on kuitenkin todella työlästä ja on helpompi kiinnittää keräämiseen huomiota jo metsässä niin ettei vihreitä osia tule liikaa mukana. Ne vaikuttavat teen makuun vaikka eivät muuten haitallisia olekaan.

kanerva (2)

Jätin kanervankukat kuivumaan ilmavaan astiaan ja kun ne ovat täysin kuivia purkitan ne kannelliseen lasipurkkiin. Kun haluat nauttia kukkia teenä hauduta niitä kuumassa vedessä noin 5-10 minuuttia. Sopiva määrä kanervankukkia kupilliseen teetä on noin ruokalusikallinen. Voit makeuttaa teetä vaikka pienellä määrällä hunajaa.

Käy nyt keräämässä nämä ihanat suloisen tuoksuiset ja makuiset kukat talvivarastoon ja nauti samalla metsän rauhasta. Metsässä vietetty aika ei mene koskaan hukkaan!

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

7 comments

Krista 21.8.2017 - 19:42

IIhana blogi sulla! Kanevankukkatee kuulostaa hyvältä, itsekin keräsin vasta niitä. Voisin kokeilla 🙂

Reply
miaumai 21.8.2017 - 20:05

Kiitos Krista 💖 kokeile ihmeessä ☺

Reply
Tiia - Littlebigthings 21.8.2017 - 20:22

Kuulostaa ihanalta, joskaan musta itestä ei varmasti olisi keräilemään, mutta maistaa voisin kyllä 🙂

Reply
HeidiKaroliinaA. 22.8.2017 - 09:58

Tätä voisi joskus kokeilla – mulla tosin lähes kaikki teet rauhoittaa unta/rupeaa unettamaan 😀

https://heidi-karoliina-a.blogspot.fi

Reply
hannamaria 22.8.2017 - 12:56

Aika hauska vinkki, en olekaan koskaan tullut ajatelleeksi!

hanna
http://www.hannamariav.com

Reply
Minna 22.8.2017 - 17:57

Hauska yhteensattuma, kun itsekin vasta kirjoitin kanervasta: http://www.kristallikimara.fi/2017/08/kanervan-vari-hurmasi.html
Olisinpa silloin tiennyt Kolilla, että tätä kannattaa kerätä ja sillä niitä kanervia löytyi todella paljon sieltä. Toisaalta saattaa olla, ettei sieltä niitä saakaan poimia, vai kuinkahan on? Onko sama kuin marjoilla?
Pitää pistää tämä ohje korvan taakse:)

Reply
Riitta Ruotsi-Koivisto 26.8.2017 - 03:02

Kiitos ajankohtaisesta ohjeesta!

Reply

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: