Home Äitiys Lapsena koettu turva on kivijalka aikuisuudelle – Satuhieronta vahvistaa lapsen ja vanhemman tunneyhteyttä

Lapsena koettu turva on kivijalka aikuisuudelle – Satuhieronta vahvistaa lapsen ja vanhemman tunneyhteyttä

by miaumai

Kaupallinen yhteistyö: Satuhieronta

Tahdon blogissani nostaa esille arvojeni mukaisia kotimaisia yrityksiä. Blogini punainen lanka on tunnetaidot ja mielenterveysasiat. Kokonaisvaltainen hyvinvointi lähtee ennen kaikkea näistä asioista. Mieli ja keho ovat vahvassa yhteydessä. Siksi jo lapsuudessa opitut taidot tunteiden parissa ovat koko elämän tärkein eväsreppu. Näitä taitoja ei vielä juurikaan opeteta kouluissa, vaan saamme tärkeimmät eväät reppuumme niihin kotoa. Jos kotona ei kiinnitetä huomiota tunnetaitoihin, reppu jää melko tyhjäksi. Tunteet ovat asia jonka kanssa joudumme tulemaan toimeen koko elämämme. Niitä ei saa off-asentoon. Siksi haluan kertoa teille upeasta suomalaisesta yrityksestä, joka auttaa vanhempia parantamaan tunneyhteyttä omaan lapseensa. Satuhieronta antaa siihen työkaluja lempeällä, rakentavalla, turvaa luovalla ja kauniilla tavalla.

Lapsen ja vanhemman vuorovaikutus rakentaa perusturvan lapselle.

Perusturva on pohja jolle kehittyy uuden oppiminen, itsenäistyminen, sosiaaliset- sekä tunnetaidot. Vahva sisäinen turvan tunne on lähtökohta itsensä hyväksymiselle ja oman itsen ilmentämiselle tässä maailmassa.

Lapsuudessa rakennettu turvan tunne on kivijalka aikuisuudelle.

Läsnäolo, kohtaaminen, kosketus, katse ja kommunikaatio ovat avainasemassa turvan luomisessa. Satuhieronta on yksinkertainen ja ihana tapa vahvistaa turvaa monitasoisesti.

Kommunikaatiota on monen tasoista. Voimme tulla nähdyksi ja kosketetuksi sanallisesti. Kun saamme kokemuksen kohtaavasta läsnäolosta toisen ihmisen seurassa, turvallisuuden tunne vahvistuu. Hermosto ja mieli rauhoittuu kokemaan kuluvaa hetkeä. Lapsi tarvitsee vanhemman tukea näiden kykyjen rakentumiseen.

Muistatko kenties lapsuudestasi kun jompi kumpi vanhemmistasi piirsi selkääsi ja koitit keksiä minkä esineen tai asian sormen jättämä jälki muodosti selkääsi? Muistan itse tämän leikin tosi hauskana, hyvällä tavalla jännittävänä ja läheisyyttä lisäävänä leikkinä lapsuudestani. Kun aikuinen piirsi selkääni, hetki sisälsi arvokasta ja tärkeää läsnäoloa. Tuo tunnemuisto on säilynyt näihin päiviin asti.

Satuhieronta yhdistää piirtämiseen mukaansa tempaavan tarinan. Siinä yhdistyy kosketus, läsnäolo, rauhoittuminen, mielikuvitus ja turvallisuuden tunteen vahvistaminen. Satuhieronta on vanhemman ja lapsen yhteinen läsnäolon hetki. Nämä hetket ovat niitä tärkeimpiä mitä lapset tarvitsevat.

Lapset tunnistavat tämän tarpeen hyvin itsekin. Monessa kyselyssä on tullut ilmi se, miten lapset eivät kaipaa vanhemmiltaan uusia leluja tai hienoja reissuja huvipuistoon. Lasten mielestä parhaita hetkiä ovat ne aikuisten mielestä ihan tavallisen arjen yhteiset läsnäolon hetket. Tavalliset arkihetket joissa lapsi kokee turvaa. Joissa hän kokee äidin ja isän turvallisen läsnäolon.

Ensimmäisen kerran kun tein Satuhieronnan pojalleni se sai hänessä aikaan hepulin. Hän on herkkä kutiamaan ja se kutitti kun piirtelin hänen paljaaseen selkäänsä. Kun saatiin nauru loppumaan niin piirtelin hänen selkäänsä vähemmän kutittelevin liikkein. Siitä lähtien olemme aina iltasadun jälkeen sammuttaneet valot. Poikani kääntyy vatsalleen ja minä kerron ja piirrän ennen nukahtamista sadun hänen selkäänsä. Tutustuessani satuhieronta-tuotteisiin paremmin, huomasin että niissä olikin tarkat ohjeistuksen siihen miten kosketetaan, jotta kosketus voi olla rentouttava ja rauhoittava, eikä kutita.

Satuhieronnan kotisivuilla (satuhieronta.fi) on nettikauppa, josta löytyy tällä hetkellä Satuhieronta -läsnäolevan kosketuksen taikaa -kirja, sekä Tuuli tanssii, Metsä kuiskaa – satuhierontakortit, joista löytyy suloisia hyvän fiiliksen satuhierontoja. Uusia satuhieronta-tuotteita tulee kampanjamaisesti myyntiin muutaman kerran vuodessa.  Käytämme joskus näitä valmiita tarinoita, mutta Satuhieronta inspiroi käyttämään myös omaa mielikuvitusta. Yleensä poikani haluaa tehdä sadun myös minun selkääni. On ihanaa kuulla millaisia juonenkääänteitä hän omasta mielikuvituksestaan luo.

Satuhieronta jättää lapseen syvän tunnemuistojäljen ja vahvistaa sisäistä turvaa. Kosketus lisää oksitosiinin ja muiden mielihyvä hormonien tuotantoa. Keho rentoutuu, mieli rauhoittuu, ajatus pysähtyy ja lapsi siirtyy päivän ärsykkeistä kehotietoiseen läsnäoloon kun vanhemman käsi piirtää satua selkään, turvallisin, hellin, varmoin ja rauhoittavin liikkein. Lapsi seuraa sadun kulkua ja päästää irti muista ajatuksista. Tätä on läsnäolo parhaimmillaan; kehoyhteyttä ja vapautta omista ajatuksista.
Vanhemman on tärkeä vahvistaa juuri tätä kykyä omille lapsilleen.

Tarvitsemme tunnesäätelytaitoja läpi elämän.

Satuhieronnan kautta vanhempi opettaa luontevalla tavalla lapselleen tunnesäätelyn taitoa sadun kertomisen ja rauhallisen kosketuksen lomassa. Kun lapsi saa kokemuksen aikuisen rauhoittavasta läsnäolevuudesta, hän oppii samaa itsekin.

Emme ymmärrä tai osaa sitä mitä emme ole kokeneet. Turvattomuudessa kasvaneet lapset eivät välttämättä koskaan ole saaneet kokemusta mitä on olla turvassa. Siksi Satuhieronta on myös upea työväline varhaiskasvattajille luoda yhteyttä lapseen hänen ehdoillaan.

Satuhieronta toimii vastavuoroisesti kuten muukin kommunikaatio. Tekijälleen sadun kertominen ja siihen yhdistetty läsnäoleva kosketus, on usein yhtä rauhoittavaa ja palkitsevaa kuin vastaanottajalle. Satuhieronta mahdollistaa siis aikuisellekin rauhoittumishetken yhdessä lapsensa kanssa. Rauhoittava Satuhieronta hetki toimii loistavasti illan päätteeksi iltasatuna tai kesken päivän muiden touhujen yhteisenä pysähtymisen keitaana.

Satuhieronta luo yhteiselle läsnäolon hetkelle helpot raamit. Satuhieronta sivulta löydät valmiit sadut ja paljon materiaalia jota voit käyttää . Liittymällä Satuhieronnan postituslistalle saat ilmaisen sadun, jota voitte kokeilla vaikka heti tänä iltana.

Liity Satuhieronnan kotisivuilla uutiskirjeen tilaajaksi, ja saat myös ensimmäisten joukossa tietää mitä uutta tapahtuu! Lokakuussa on mahdollista tilata ennakkoon Satuhieronnan ihana joulukirja, jota et saa mistään muualta.

Lue myös artikkelini:
Satuhieronta auttaa lasta rauhoittumaan
Eläinhahmoja ja muuta luovaa hedelmistä
Tunnetaidot ja vanhemmuus; Kun aikuinen ei tunnista tunteitaan lapsi joutuu defenssien sijaiskärsijäksi
Iloa trapetsilla!
Nähdyksi tulemisen lahja; Jos lapsena ei tullut hyväksytyksi omana itsenään, samaa kokemusta saattaa etsiä ihmissuhteista koko elämänsä
Lapsena saadut mallit tunteiden käsittelemiseen kantautuu aikuisuuteen asti
Sisäinen turvattomuus vie voimavaroja
Sisäinen turvattomuus naamioituu defensiivisyyden ja pärjäämisen taakse
Sisäisen turvan tunteen vahvistaminen -verkkokurssi

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: