Home Laulaminen Laulaminen vapauttaa kehoa ja mieltä

Laulaminen vapauttaa kehoa ja mieltä

by miaumai

Kävin Liisi Petterssonin Laulu liikkeelle -ryhmävalmennus kurssilla kuukauden ajan tänä syksynä. Olen sen verran päässyt mukaan viime aikoina jo laulun maailmaan että osallistumiselle ei ollut isoa kynnystä niinkuin olisi ollut vielä kesällä. Tämä kurssi nimenomaan on kuitenkin tehty osallistujille erittäin matalalla kynnyksellä. Sillä tarkoituksella, että osallistujat voivat voittaa omat pelkonsa laulamisen ja äänenkäytön suhteen. Kurssilla on rentoa yhdessä laulamista mutta myös omaan äänenkäyttöön saa vinkkejä yksilöllisesti. Jos laulaminen kutsuu mutta siihen on kynnystä, tämä on sopiva paikka aloittaa. Kurssin tarkoitus on juuri auttaa pääsemään turhista jännityksistä ja peloista pois. Saamaan laulua enemmän läsnä omaan elämään ja vapautumaan turhista blokeista sen suhteen.

Monilla on sellainen olo että haluaisi laulaa, mutta ei jotenkin pidä sitä itselle mahdollisena tai siihen on liian iso kynnys. Laulaminen on iso voimavara joka kuuluu kaikille joten siksi nuo pelot kannattaa ylittää ja tarttua rohkeasti tilaisuuteen minkä tämä Liiisinkin kurssi tarjoaa. Tällä kurssilla ei ollut mitään suorituspaineita vaan joka kerta oli todella rento ja paineeton tunnelma. Se oli tosi mukava kokemus itsellekin joka yleensä jännitän ryhmässä olemista varsinkin jos tuntee itse olevansa hiukan epämukavuusalueella. Minulla oli kuitenkin joka kerta tosi hyvä olo mennä paikalle ja olla siellä.

Kurssilla opiskeltiin paljon laulutekniikkaan ja äänenkäyttöön liittyviä asioita yhdessä. Niin moni eri asia vaikuttaa äänen tuottamiseen, mitä ei edes tule välttämättä ajatelleeksi. Äänihuulet ovat tärkeässä roolissa mutta myös koko muu keho. Leuat, pallea ja koko ryhti, – kaikki yhdessä vaikuttaa äänen tuottamiseen. Myös jännitykset kuuluvat äänessä joten ensin on tärkeä löytää pikku hiljaa äänen tuottamiseen rentous mukaan. Kun soitin eli oma keho ei ole oikeassa vireessä ei äänikään silloin ole. Laulainen ainakin itselläni kehittyy pienin oivalluksin joita saan laulunopettajan johdolla. Ja nuo pienet oivallukset voivat johtaa suureen muutokseen lauluäänessä ja ihan koko olemiseen.

Liisin kurssilla käytiin läpi ihan alkeista lähtien mitkä seikat vaikuttavat äänen tuottamiseen, miten niitä voi oppia hallitsemaan ja miten eri tekniikoita voi oppia käyttämään. Näitä oppeja tuli paljon ja kaikkia ei ehtinyt lyhyessä ajassa sisäistää mutta osasta niistä oli paljon apua. Itse olin jo saanut oivalluksen siitä miten ääni ei lähde pelkästään kurkusta, vaan palleasta asti ja tunsin että ääni tuli itselläni jo suht oikeasta kohdasta. Omia ongelmakohtia kuitenkin löytyi joiden kanssa jatkaa työstämistä. Kirjoitan niistä vielä erillisen postauksen myöhemmin.

laulu.jpg

Ensimmäinen kerta Liisin kurssilla oli minulle ehkä koko kurssin aikana vaikuttavin koska silloin jotenkin koin ison onnistumisen elämyksen ylipäänsä kurssilla olemisesta ja laulamisesta. Matkalla kotiin koin tosi vahvan tunteet että jos joskus haluan laulaa enemmänkin se on itselleni mahdollista. Mietin Suomen eturivin artisteja ja sitä että ei kaikilla laulajilla ole täydellinen ääni, mutta he ovat silti voineet menestyä siinä isosti. En itse hae tai ole kiinnostunut menestymään laulajana mutta pelkästään sellainen ajatus että ”en minä ole oikea laulaja” on estänyt minua laulamasta lähestulkoon kokonaan. Tiedän, että moni muukin varmasti ajattelee näin ja se on tosi harmi koska aulaminen voi vaikuttaa elämänlaatuun todella merkittävästikin. Huonot kokemukset kouluajoilta tai vertaileminen on kuitenkin blokannut tuon huvin kokonaan pois elämästä. Niin oli käynyt itsellenikin. En pahemmin ole lauleskellut edes kotona ja siksi Liisinkin kotiläksyt tuntuivat hiukan jopa vaivaannuttavilta, ihan yksinkin. Omaan äänenkäyttöön ja laulamiseenkin täytyy tottua.

Laulamamiseen jos mihin liittyy niin monia uskomuksia jotka estävät meitä toteuttamasta itseämme sen avulla. Laulaminen kuuluu kaikille ja tekee todella hyvää keholle ja mielelle. Laulaessa ja sitä opetellessa tulee väkisinkin huomioitua koko kehoa ja siinä olevia jännityksiä. Sitä kautta kiinnostus koko kehon hyvinvointiin myös kasvaa. Ainakin itselläni on käynyt näin. Kuuntelin juuri Martti Syrjän haastattelun jossa hän puhui Aleksander-tekniikasta ja siitä miten hän sai ryhtinsä vuosien aikana kuntoon sen avulla. Martti Syrjä oli muuten ensimmäinen Aleksander-tekniikan opettaja Suomessa. Laulajille ja äänen muodostamiselle nimenomaan ryhti on erittäin tärkeä asia. Jos haluaa että ääni kulkee niin silloin haluaa myös että kehossa kaikki on kunnossa.

Sain kurssilla myös isoja oivalluksia laulun tulkitsemisesta. Aikaisemmin olen ehkä jännittänyt niin paljon laulamista että koko huomio ja energia on mennyt siihen. Nyt kun jotain on vapautunut sen osalta niin pystyn huomioimaan jo myös tulkinnallisia asioita. En ollut aiemmin saanut omaa kokemusta siitä miten laulua tulkitaan, lähinnä se oli ollut sellaista lauleskelua ja sitä että saisi jonkinlaista tuntumaan ylipäänsä laulamiseen.  Liisin kurssin kautta löysin ensimmäistä kertaa tunteen mukaan laulamiseen.

Tämä kurssi sopii kaikentasoisille laulajille jotka haluavat ylittää sen ensimmäisen kynnyksen laulamisen pariin. Ja kaikki saa varmasti juuri ne omat oivalluksensa tältä kurssilta. Oivallus kerrallaan pääsee koko ajan kohti vapaampaa äänenkäyttöä ja laulamista. Laulu liikkeelle – ryhmävalmennus alkaa taas tammikuussa. Lisätietoja siitä Liisin fb-sivuilta.

 Jos haluat päästä laulamaan laulunopettajan asiantuntevissa käsissä jo aiemmin ja saada ohjausta omaan lauluusi, mahdollisuus siihen on nyt käsillä ihan verkon välityksellä. Laulamisen harjoittelu on helppo aloittaa Liisin maksuttomalta  joululaulu kurssilta johon voit liittyä mukaan tästä. Nähdään siellä! 

Arkihuolesi kaikki heitä – rentoutta, iloa ja nautintoa joululaulujen laulamiseen 8.–10.12.2017 Facebookissa. Tervetuloa mukaan!

Kaikista tulevista kursseista ja valmennuksista lisätietoa Liisin Facebook sivuilla. 

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

1 comment

Rennot leuat ja muita vinkkejä laulajille - Kultainen sulka 9.1.2018 - 11:00

[…] viime syksynä Liisi Petterssonin lauluryhmässä josta kirjoitin aijemminkin blogiini. Tässä postauksessa kerron lisää tuon kurssin annista itselleni. Postauksen lopussa myös […]

Reply

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: