Home Luonto Rosmariinin tuoksu parantaa tutkitusti muistia

Rosmariinin tuoksu parantaa tutkitusti muistia

by miaumai

Ostin kaupasta tuoreen rosmariinin ruukussa muutama päivä sitten. Rakastan rosmariinin tuoksua! Aina ajoittain se tuoksuu aivan erityisen hyvältä ja nyt tuntui, että on taas sellainen hetki. Uskon, että tässäkin, keho on viisas ja tietää mitä tarvitsemme. En niinkään pidä rosmariinista maun takia mutta tuoksuna kyllä ja vaikka tuoksujen vaikutus ei ole suurelle yleisölle kovin tuttu juttu niin uskon, että tuoksuillakin on erittäin iso vaikutus terveyteemme. Ja kuten tutkimukset osoittavat rosmariininkin suhteen kyse ei ole mistään uskon asiasta. Näin todella on. Tuoksut vaikuttavat terveyteemme isosti. 

Muistin  lukeneeni, että rosmariini parantaa keskittymiskykyä ja muistia. Mieleeni oli jäänyt aikaa sitten lukemani artikkeli jossa oltiin tehty tutkimus, että rosmariinin tuoksu oli auttanut muistamaan paremmin asioita tentin aikana. Halusin selvittää tarkemmin mitä kaikkia vaikutuksia rosmariinilla on ja päätin kirjoittaa myös blogitekstin rosmariinin vaikutuksista.

Löysinkin BBC:n sivuilta kattavan artikkelin jossa kerrotaan miten rosmariinin tuoksuisessa huoneessa testihenkilöt olivat suoriutuneet muistia vaativista tehtävistä huomattavasti paremmin kuin tuoksuttomassa huoneessa tai vaihtoehtoisesti laventelin tuoksuisessa huoneessa. Itseasiassa laventelin tuoksu huoneessa laski suoriutumiskykyä olennaisesti. Laventeliahan käytetään yleisesti rentotutumiseen ja nukahtamiseen. Testi osoitti siis laventelinkin tehon.

Kokeessa mukana ollut lääkäri  Chris Van Tulleken oli aluksi todella skeptinen tulosten suhteen ja piti tuoksujen  vaikutusta silkkana huuhaana. Hän ajatteli, että tuoksut voisivat lähinnä  saada aikaan vain hyvänolon tunteen mutta yllätyi todella, että tulokset olivatkin niin ilmeisiä muistin kohenemisen suhteen. Rosmariinista on tehty myös muita tutkimuksia. Sen on  jo aikaisemmin todettu pienentävän syöpäriskiä.

Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että rosmariini parantaa aivotoimintaa ja verenkiertoa, sekä alentaa riskiä syövän kehittymiselle. Kalifornialaiset ja japanilaiset tutkijat ovat osoittaneet, että rosmariini sisältää happoja, joka suojaa aivoja auttaen ehkäisemään aivoinfarkteja ja neurologisia sairauksia, kuten Alzheimerin tautia. Lähde: Studio 55

annie-spratt-527633-unsplash.jpg

Tuoksut ovat tulossa koko ajan suurempaan rooliin ja laajempaan tietoiseen  käyttöön ihmisten elämässä tiedon lisääntyessä. Tuoksuja voi todella opetella käyttämään oman hyvinvoinnin tukena monin eri tavoin. Kuten esimerkiksi juurikin muistin tukena.

Itse olen ottanut nyt muutaman lehden rosmariinista sormien väliin ja hieronut ne rikki niin, että tuoksu vapautuu lehdistä paremmin ja tuoksutellut niitä päivittäin. Lehtien lisäksi rosmariinista voidaan hyötykäyttää myös kukat ja varret.

Rosmariinia käytetään yleisesti  lihan maustamiseen mutta sen tuoksun vaikutuksista ei puhuta juurikaan. Siitä kuitenkin uutetaan esimerkiksi eteeristä öljyä. Tuoreella ja kuivatulla kasvilla on myös erittäin voimakas tuoksu. Se muistuttaa osittain mielestäni jonkin havupuun tuoksua.

Rosmariini on ainavihanta yrtti ja se kuuluu huulikukkaiskasvien heimoon (Lamiaceae), johon kuuluu paljon mintun sukuisia yrttejä. Rosmariinia voi ostaa pienissä ruukuissa kaupasta mutta villinä se voi kasvaa jopa noin kaksi metriseksi.  Se kasvaa välimeren alueella meren läheisyydessä. Sen tuoksu kantautuu kasvupaikoilta merituulen avulla kauas ja sen latinankielinen sukunimi  (ros marinus) tarkoittaa meren kastettaLajinimi officinalis merkitsee lääkkeenä käytettyä.

Rosmariinia on pidetty onnea tuovana yrttinä ja sitä on käytetty paljon parantamiseen jo kaukaa historiassa. Sillä on myös desinfioivia vaikutuksia.  Saksassa rosmariini on virallisesti hyväksytty lääkeyrtti. Rosmariinilla on hyviä vaikutuksia niin sisäisellä ja ulkoisella käytöllä. Sitä käytetäänkin mm. hiustuotteissa ja se voi auttaa esimerkiksi päänahan hilseilyyn ja edistää hiusten kasvua.

Lehdissä on rosmariinihappoa, jolla on tulehduksia hillitsevä vaikutus. Eläinkokeissa kasvin on todettu lisäävän sapen ja virtsan eritystä sekä laukaisevan kouristuksia. Suuret määrät kasvia voivat myös aiheuttaa runsaammat kuukautiset. Kylvyissä ja voiteissa rosmariini edistää verenkiertoa ja lievittää reumaattisia vaivoja sekä hermosärkyä. Suuret määrät kasvia voivat aiheuttaa kouristuksia ja keskenmenon. Rosmariinia ei suositellakaan lapsille eikä raskaana oleville. Lähde: Yrttitarha

Muistia parantavan vaikutuksensa lisäksi rosmariinilla onkin myös valtavasti muitakin hyviä ominaisuuksia. Syötynä se on esimerkiksi erittäin hyvä antioksidantti mutta jo pelkästään rosmariinin tuoksuttelu tekee terveydelle hyvää!

Lue myös: Luonnon oma mobilat lievittää lihaskipuja parissa minuutissa 

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

5 comments

Jasu 16.4.2018 - 06:06

Oi että rosmariinin tuoksu on kyllä ihana! Mielenkiintoinen postaus & hyvin kirjoitettu! ♥

Reply
miaumai 16.4.2018 - 06:08

Kiitos Jasu 🖒☺

Reply
Mira / Blinger Shimmer -blogi 16.4.2018 - 06:41

Mielenkiintoista uutta tietoa 🙂

Reply
stailiby 16.4.2018 - 09:08

Wau, sait mut ainakin innostumaan rosmariinista! 😀 tosi mielenkiintoinen postaus 🙂

Reply
Neea 16.4.2018 - 10:23

Mielenkiintoisia faktoja tässä postauksessa! Ei ole oikein ikinä tullut mietittyä sitä kuinka paljon niin simppeli asia, kuin tuoksut voivat vaikuttaa elämään.

Reply

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: