Home Parisuhde Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja Teemu Syrjälä: Ihmissuhteet ovat syviä peilejä itseemme.

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja Teemu Syrjälä: Ihmissuhteet ovat syviä peilejä itseemme.

by miaumai

Teemu Syrjälä on mies joka puhuu tunteista ja joka on ottanut missiokseen vapauttaa ja murtaa ahtaat käsitykset niistä stereotypioiden vankiloista mihin miehet on kulttuurissamme vuosikymmeniä ahdettu. Teemu järjestää miesten viikonloppuja, joihin aiemmin toisilleen tuntemattomat miehet kokoontuvat yhteen keskustelemaan elämästä, ihmissuhteista ja tunteista. Näiden viikonloppujen tarkoitus on luoda yhteyttä itseen, toisiin ja murtaa opittuja kaavoja todellisen itsen äärelle. Teemu pitää blogia Hidasta Elämää-sivustolla ja käy luennoimassa ihmissuhteista omasta miehisestä näkökulmastaan käsin ympäri Suomea. Hän on vuosi sitten kirjoittanut myös ensimmäisen kirjansa Elinvoimaisen miehen – käsikirja.

Teemu, te piditte kuukausi sitten yhteisretriitin hyvinvointivalmentaja Kirsi Salon kanssa. Kirsi on totuttu näkemään työskentelemässä naisten kanssa mm. Vapaa Nainen – kursseilla ja sinut on totuttu näkemään vetämässä miesten retriittejä. Nyt yhdistitte voimanne ja miehet ja naiset viettivät muutaman päivän yhdessä itsensä kohtaamisen äärellä. Millainen kokemus se oli?

– Niissä käydään läpi tosi isoja juttuja. Eivät ne ole mitään piknikreissuja. Tietyllä tavalla siellä ollaan haavojen kanssa tekemisissä. Ne on myös isoja mahdollisuuksia, koska ihmiset haluaa mennä eteenpäin ja työstää sitä automaatiota joka ei välttämättä palvele ihmissuhteissa. Se on mahtavaa, että ihmiset jaksaa katsella vähän omia syvyyksiään, se inspiroi todella paljon. Retriitillä oli aivan mahtava fiilis.

Naiset ovat alkaneet löytää omaa voimaa ja omanarvontuntoa yhä enemmän ja naisen rooli on muttumassa. Mikä on sun mielestä miehen uudistuva rooli tässä ajassa?

– Miesten rooli on mun mielestä alkaa tehdä työtä oman miehisyyden ja itsenä kanssa. Me ollaan vähän jälkijunassa, koska naiset on tehneet omaa työtänsä jo aika paljon pidempään kuin me. Sen huomaa myös vaatimuksissa mitä tulee, että naiset tietyllä tavalla kaipaa sitä, että mieskin on vähän monialaisempi ja laajempi mitä se on totuttu näkemään.

– Mun näkemys on se, että nyt miehet ovat valmiita. Toki elän omassa kuplassa siinä mielessä, että ne miehet jotka tulevat mukaan mun juttuihin niin ainakin ovat valmiita. Mutta kyllä mä näen ja kuulen sen muutenkin tosi vahvasti, että nyt miehet ovat valmiita siihen, että he katsovat missä ovat omassa elämässään menossa.

Miten nainen voi tukea miestä miehen kasvussa?

– Tämä on klassinen kysymys mitä kysytään usein mutta siihen ei oikein ole mitään sellaista ”Tee näin” vastausta vaan se on niin laaja kysymys. Se vaatii aina siinä ihmissuhteessa kommunikaatiota, että mitä juuri tämä kyseinen mies kaipaa.

– Sellaisia yleistyksiä mitä voisin kuitenkin heittää on, että miehet kaipaavat omaa heimoa tosi paljon, ja sitä mahdollisuutta ei ehkä koskaan ollut. Jos nainen ymmärtää sen tuoman harmonian ja myös sen, että se ei ole häneltä mitenkään pois jos uskaltaa antaa tietyllä tavalla myös sitä omaa aikaa, miehen olla omien asioiden kanssa.

– Ei naisen tarvitse ratkaista kaikkea. Se on miehen vastuulla. Uskon, että sellaisessa veljellisessä ympäristössä mies pystyy helposti katsomaan omia asioitaan ilman pelkoa, että nainen tuomitsee, jättää tai aliarvioi. Ihmissuhteessa pitää tavallaan luottaa siihen, että toisessa on tosi paljon voimaa itsessään. Ei tarvitse olla äiti.

– Helposti nämä on asioita mitä ei koskaan puhuta. On hyvä selkeyttää missä mennään. Nämä on sellaisia teemoja mille ei välttämättä ole vielä yhteistä sanastoa.
Ihmisillä ei ole samanlaista käsikirjaa, että mistä asioista puhutaan millä nimikkeillä. Sen opettelu vaatii, että kuunnellaan aidosti ja pyritään ymmärtämään ja antamaan kunnioitusta siihen erilaisuuteen mitä meillä miehillä ja naisilla kuitenkin on.

Miten omia rajoja voi opetella kunnioittamaan ihmissuhteessa?

– Rajat ovat ihmissuhteissa todella tärkeä pointti. Vaikeaa näissä teemoissa on se, että tullaan vasta tietoiseksi, että millaisia omia rajoja on edes olemassa. Nämä on asioita mitä toiset eivät ole koskaan ennen tulleet ajatelleeksi. Ei tunnisteta välttämättä edes missä ne omat rajat menee. Niistä tietoiseksi tuleminen on avain asia.

– Omalla työllä pyrin luomaan sanastoa ja yhteistä ymmärrystä tosi yksinkertaisella tavalla. En pyri tekemään mitään monimutkaista tästä vaan enemmänkin yritän luoda yhteistä ymmärrystä, yhteistä sanastoa jonka kautta voi peilata sitä omaa tilaa olipa kyse sitten rajoista tai siitä minkälaista parisuhdemallia haluaa. Eli haluan tuoda tietoisuutta siitä, että on olemassa eri tapoja, on olemassa eri vaihtoehtoja ja jokainen voi toivottavasti tunnustella niitä mikä on itselle se sopivin.

Nykyään puhutaan paljon itsensä arvostamisesta ihmissuhteiden kautta ja miten siirrytään eteenpäin ja jätetään tietynlaisia ihmissuhteita taakse. Mistä tunnistaa, että on kasvanut ulos vanhasta ihmissuhteesta?

– Mä ehkä enemmänkin miettisin sitä, että mitä itse voi tehdä siinä suhteessa missä juuri nyt on. Helposti sitä odottaa aina siltä toiselta ihmiseltä, että se toinen on se prinssi tai prinsessa joka tulee, pelastaa ja rakastaa. Me ollaan opittu vähän sellainen Disney-elokuva malli.

– Näen sen niin, että ihmissuhteet ovat meidän opettajia ja ne ovat tosi syviää peilejä. jotka näyttävät sitä tilaa missä me itse ollaan tällä hetkellä. Eli ennen kuin miettii sitä onko tämä suhde ohi niin voi miettiä, että mitä minä itse voin oppia tästä tai mitä voin tuoda vielä tähän suhteeseen mitä en ole vielä antanut. Siitä näkökulmasta se parisuhteen vaihtaminen ei muuta niitä omia toimintatapoja vaan sitä vie helposti ne omat vanhat toimintamallit vain seuraavaan suhteeseen.

Teemu Syrjälä on puhumassa Täysii-seminaarissa Tampere-talolla 24.11.2018 aiheesta: ”Rohkeuden kautta voi kasvaa rakkauteen.”

”Jokunen vuosi sitten Teemun pysäytti lause “Elämämme laatu määrittyy ihmissuhteidemme laadusta”. Silloin hän ymmärsi, että terveys, hyvinvointi ja merkityksellisyys elämässä kumpuaa hyvin pitkälti niistä tärkeimmistä ihmissuhteista, joita meillä elämässä on. Meillä on paljon uskomuksia siitä mitä ansaitsemme tai emme ansaitse ihmissuhteilta, rakkaudelta ja parisuhteilta. Monet näistä uskomuksista eivät tuo meille merkityksellistä elämää, eikä sitä paljon puhuttua rakkautta. Tästä syystä Teemu haluaa TÄYSII 2018 -seminaarin puheenvuorossaan jakaa miehen näkökulmasta asioita, työkaluja ja ajatuksia siitä, kuinka rakkautta voi opetella ja kuinka ihmissuhteiden laatuun todellakin voi vaikuttaa. Merkityksellistä elämää voi opetella ja usein se tapahtuu rohkeiden valintojen kautta.”

Paikalla Teemun lisäksi puhumassa myös monia muita mielenkiintoisia ihmisiä kuten Tommy Hellsten, Toni Nieminen, Mikko Sjögren, Asta Raami, Ulrika Björkstam jne.

LUE LISÄÄ TAPAHTUMASTA TÄYSII-SEMINAARIN SIVUILTA JA OSTA LIPPUSI TAPAHTUMAAN TÄSTÄ.

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: