Home Hoidot Timjamin vaikuttava aine auttaa jalkasienen hoidossa

Timjamin vaikuttava aine auttaa jalkasienen hoidossa

by miaumai

Timjami ei ole itselleni käytössä kovin tuttu, ja siksi halusinkin tutustua siihen lisää. Minulla on ollut kaapissa sitä kuivattuna mutta käyttö on jäänyt vähäiselle. Sillä on kuitenkin pitkät perinteet niin rohto kuin mauste käytössä. Tässä postauksessa kerron hiukan tietoa timjamin mahdollisista terveyshyödyistä ja sen käytöstä. Tutkittua tietoa löytyy mm. sen parantavista ominaisuuksista eri sieni-infektioiden suhteen.

Timjami on puolipensas ja se kasvaa villinä Väimeren alueella. Siinä on siniset kukat joita voi myös hyödyntää käytössä. Timjami eli tarha-ajuruoho on yksi niistä yrteistä joita saa suoraan kaupasta vehreänä ruukussa. Mutta jos haluat kasvattaa sen siemenestä itse, nyt on hyvä aika kylvää yrttejä ikkunalaudalle itämään.

Timjamin käytöllä on pitkät juuret kaukaa historiassa. Jo muinaiset egyptiläiset ja kreikkalaiset käyttivät timjamia. Sen uskottiin silloin mm. lisäävän rohkeutta ja estävän painajaisia.

Timjami on oikea terveyskasvi. Timjamissa on paljon antioksidantteja ja vitamiineja, kuten K-, A- ja C-vitamiinia. Vaikuttavin aine timjamissa on tymoli (36-55%.) Tymolin on todettu tuhoavan haitallisia mikrobeja.

Ranskalaisten tietojen mukaan timjamitee virkistää älyllisiä toimintoja, henkisen ja istumatyön tekijöitä sekä väsymyksen ja unisuuden voittamiseksi. Lähde: Ravintolisäwiki

Lue myös: Rosmariinin tuoksu parantaa tutkitusti muistia

Timjamin eteeriselläöljyllä on antiseptisiä vaikutuksia ja nykyisissä tutkimuksissa siitä on löydetty yhdisteitä jotka voivat auttaa parantamaan mm. jalkasientä. Timjamin terveysvaikutuksia on tutkittu jonkin verran mutta tiedot sen parantaviin ominaisuuksiin pohjautuvat pitkälti perinteiseen tietoon. Jalkasilsan parantavista ominaisuuksista on kuitenkin tutkittua näyttöä.

Timjamin sisältämän aineen eli tymolin haitallisten mikrobien tuhoavasta vaikutuksista on tehty tutkimuksia ainakin vuosina 2003, 2007, 2008 ja 2012.  Pääset lukemaan tarkemmin tutkimuksista klikkaamalla vuosilukua.

Timjamia on käytetty myös parantamaan mm. yskää, pahoinvointia ja kroonista väsymystä. Alustavien tutkimusten mukaan sillä voi olla parantava vaikutus myös rintasyöpään. Timjamin tuoksu nostattaa mielialaa.

Timjamia käytetään myös kosmetiikassa. Sen sanotaan auttavan mm. hiustenkasvuun ja akneen.

Kuten muidenkin yrttien käytössä myös timjamia tulee käyttää kohtuudella. Sen haittavaikutuksia ei olla vielä tutkittu juurikaan.

Lue myös: Luonnon oma ”mobilat” lievittää lihaskipuja parissa minuutissa

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

1 comment

Eero 20.4.2018 - 17:26

Miten timjamia käytetään jalkasienen hoidossa? Itse olen käyttänyt sitä vain mausteena.

Reply

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: