Home Hyvinvointi Tunteiden kokeminen vaatii turvaa

Tunteiden kokeminen vaatii turvaa

by miaumai

Mitä tarkoittaa, että tunnemme itsemme? Kun tunnemme itsemme, meissä ei ole itsellemme mitään salattua. Olemme olleet valmiita katsomaan itseämme syvälle, kaikkiin osiin ja tunteisiin. Ei ole kohtuuttomasti minäkuvaa hämärtäviä asioita mitkä ohittaisimme mukavuudenhalumme tai sen vuoksi, että voisimme säilyttää valheellisen parannellun kuvan itsestämme. Itsetuntemus on sitä, että haluaa katsoa itseään sellaisena kuin on. Yksinkertaistetusti: kun tunnemme itsemme TUNNEMME tunteemme. Tunteiden kautta opimme tutustumaan itseemme.

Tunteiden tuntemisen kautta saavutamme paljon itsetuntemusta ja luovumme siitä mitä emme ole. Opimme luopumaan vanhoista, ympäristöön liikaa sopeutuvista minätiloista, vääristä uskomuksista ja toisilta kopioiduista tunteistamme, kun tunnemme tunteemme läpi. Tuntemalla tunteemme joko luovumme jostain mikä ei meihin kuulu tai vahvistamme aitoa ydinminuutta. Tunnetaitoja vahvistaessamme erotamme pikkuhiljaa mikä on meissä totta ja mikä tulee ulkopuoleltamme. Kun tunnemme tunteemme läpi alamme tunnistaa myös mitä on tunteiden alla. Mistä alamme ja mistä alkaa toinen. Riippuvuudet hellittävät kun saamme omaan itseemme yhteyden.

Tunteiden tunteminen on yksi keino yhteyden vahvistamiseen: olla läsnä itselleen, kokea se mitä kulloinkin tuntee. Tunteita vältellessämme välttelemme samalla yhteyttä itseemme. Tarve todelliseen yhteyteen ei koskaan katoa. Sen tilalle vain tulee sellaisia korvaavia keinoja, joiden kautta emme oikeasti voi kokea yhteyttä kuten riippuvuudet, materialismi, jatkuva huomion kiinnittäminen toisaalle jonkin suorittamisen tai tekemisen kautta…ym.. Nämä korvaavat keinot eivät koskaan tuota lopullista tyydytystä. Siksi niiden parissa voi viettää kohtuuttomasti aikaa silti kokien suurta tyytymättömyyttä.
Mainos: Era Nova
Eranova

Kulttuurimme on opettanut vierastamaan tunteita, jopa pitämään niitä uhkaavina.

Tunteiden kokeminen voi hetkellisesti tehdä olomme heikoksi, mutta heikommaksi lopulta tekee tunteiden välttely. Kun koemme tunteitamme sellaisina kuin ne meissä tuntuvat, voimme olla hetken aikaa hauraita ja haavoittuvia. Tarvitsemme turvallista tilaa tuntea tunteemme, jossa koemme olomme hyväksytyksi. Avaamme itsemme maailmalle, kuin viattomat linnunpojat lähtevät pesästä ensi kertaa. Tietyille tunteille avautuminen tekee meidät yhtä suojattomiksi, kun avaudumme uudenlaisille olotiloille ja kokemusmaailmoille itsessämme. Avarrumme sellaisille alueille missä olimme viimeksi kauan sitten, lapsena, tai ehkemme ole olleet siellä koskaan. Jos suljimme itsemme aikaisessa vaiheessa, emillä ei välttämättä ole mitään muistikuvaa tietynlaista maisemista itsessämme. Joskus tunteita kokiessa onkin siis kuin lähtisi valloittamaan uutta tuntematonta mannerta. Tarvitsemme mukaan seikkailumieltä ja ennakkoluulottomuutta, mutta myös hyvät varusteet.

Tunteiden kokemisen prosessi vaatii suojaa ja turvaa.

Jo se voi olla uhkaavaa, että meille on opetettu omien tunteiden tuntemisen tekevän meidät epäkelvoiksi, heikoiksi, huonoiksi tai liian herkiksi. Kun sisimmässä on tästä uskomuksesta kumpuava soimaava ääni, ei ole helppoa asettua itsensä puolelle tuntemaan ja kokemaan sitä mitä tuntee.

Tunteiden kokemisen hetkellä olemme suojattomia. Siksi tarvitsemme silloin turvaa. Turvassa voimme olla sitä mitä olemme, kaikkine tunteinemme. Kun tiedämme, että emme tule nöyryytetyiksi, haukutuiksi, hylätyiksi tai vähätellyiksi tunteissamme, tunteillemme on silloin tilaa ja niitä on helpompi tuntea. Tunne itsessään voi olla uhkaavan tuntuinen. Usein varastoidut tunteet juontavat juurensa lapsuuden hetkiin, jolloin olimme auki. Meissä ei ollut vielä suojia ja panssareita kilpinä. Asiat tuntuivat aukinaisessa sydämessämme vahvasti.

Kun palaamme näihin lapsuuden aikaisiin tunteisiin tässä hetkessä, on kuin tekisimme aikamatkan menneeseen. Siihen hetkeen jossa tunne alun perin syntyi. Tunnemme tunteen siksi samalla voimalla mitä tunsimme sen kun olimme herkkä ja avoin lapsi. Tällaisen tunnekokemuksen purkaminen tässä hetkessä tuntuu uskomattoman todelta. Tuntuu kuin kaikki se musertava tunne, häpeä, pettymys, suru tai muu siihen johtanut tapahtuisi juuri tässä ja nyt.

Tunnekehomme on viisas. Se suojaa psyykettämme liian voimakkailta tunteilta, mitä ei joskus pystynyt käsittelemään. Se suojaa ottamalla tunteet varastoon. Tunteet varastoituu jännityksinä kehoomme ja niitä oppii suojaamaan tietyillä käytösmalleilla jottei tunne tuntuisi. Kun meissä on tarpeeksi halua ja turvaa, voimme vapauttaa nämä jännitykset ja suojaavat mekanismit ja tulla esiin enemmän omana itsenämme. Tämän prosessin kautta saamme kosketuksen siihen kuka olimme silloin kun emme olleet vielä oppineet suojelemaan sitä mitä olemme.

Tunteet tuntuvat usein uhkaavilta, mutta tosiasiassa ne ovat täysin aineettomia ja vaarattomia.

Menneisyys tapahtui jo, mutta tunnetasolla muistamme kaiken kuin se tapahtuisi nyt. Kun tulemme turvaan tähän hetkeen, erotamme, ettei tunteet ole se uhka. Menneisyyden tapahtumat olivat uhkaavia. Nykyhetkessä ei ole enää vaaraa ja on turvallista vapauttaa vanhat tunteet nykyhetken kokemisen tieltä. Sisäisen turvan tunteen kokemista voi vahvistaa tulemalla tietoiseksi siitä mitkä asiat siihen vaikuttavat. Ensin täytyy tulla tietoiseksi turvattomuuden tunteesta, jotta asialle voi tehdä jotain. Sisäisen turvattomuuden tunnistaa esimerkiksi siitä, että on vaikea kokea omia tunteitaan. Jo se auttaa kun alkaa vahvistaa sisäistä turvaa. Tunteet tulevat luonnollisesti, pakottamatta, esiin kun sisäinen turva vahvistuu.

Ihminen voi selviytyä kaikenlaisten tunteiden tuntemisesta. Mutta ihminen ei välttämättä selviä kovin hyvin suojautuessaan tuntemasta tunteitaan. Jännitykset aiheuttavat kiputiloja ja kremppoja, joiden vuoksi tunteet muuttuvat fyysisiksi vaivoiksi. Nämä vaivat voivat kehittyä lopulta kroonisiksi sairauksiksi. Kun hoidamme vaivan alkuperää eli tunnetta, saamme kestävämmän parannuksen. Hoitaessamme oiretta pidämme yllä sairaudentilaa.

Tunteiden tunteminen on tervettä, mutta tarvitsemme siihen turvaa. Tarvitsemme tässä hetkessä turvaa kokea tunteemme, jotta voisimme tuoda kotiin nekin osat ja kokemukset, jotka joskus oli pakko hylätä lapsuuteen. Juuri siihen hylkäämisen hetkeen missä meidät jätettiin liian yksin pärjäämään liian vaikeiden kokemusten ja tunteiden kanssa, meidän on palattava nyt tästä hetkestä. Annettava surun ja itkun tuntua. Annettava vanhan pettymyksen, kivun ja häpeän nousta. On jo tarpeeksi epämiellyttävää tuntea näitä tunteita, jotka imaisevat hetkellisesti täydesti otteeseensa. Siksi turvallinen ympäristö tunteiden tuntemiseen on oikeastaan välttämättömyys.

Mitä turvallisemmaksi olomme koemme, sen syvemmät ja vaikeammat tunteet yleensä nousevat esiin. Siksi esimerkiksi ihmissuhteet nostavat esiin varhaisimmat kipumme. Kivut nousevat jotta voisimme tervehtyä ja vapautua niistä. Jotta voisimme lakata elämästä niiden määrittelevää elämää. Ihmissuhteessa alamme tunnistaa mahdollisuuden turvalliseen tilaan. Mutta on molemmista ihmisestä kiinni pystytäänkö tuota turvallista tilaa säilyttämään keskinäisessä yhteydessä. Molempien turva tai turvattomuus heijastuu suhteeseen, jolloin turvallisen ja parantavan tilan sijaan suhteesta voikin tulla taistelutanner jossa pitää suojautua. Tällainen kokemus voi vahvistaa uskomuksia siitä, että tunteita ei ole luvallista ja turvallista näyttää.

Kun oppii tunnistamaan sisäisen turvan tunteen perustekijät ja ylläpitämään niitä elämässä alkaa tunnistamaan ja sallimaan elämäänsä turvalliset ihmissuhteet joissa voi aidosti olla oma itsensä kaikkine tunteineen, tulla rakastetuksi ja eheytyä. Turvattomat ihmissuhteet lakkaavat kiinnostamasta mitä enemmän turvassa oppii elämään.

Jo yli 200 ihmistä on ostanut Vahvista sisäistä turvallisuuden tunnettasi – verkkokurssini ja se on saanut loistavaa palautetta niin traumaterapian, hoiva-alan, ja tunnetaitojen ammattilaisilta kuin asiakkailtakin. Lue lisää klikkaamalla TÄSTÄ.

Kurssi on nyt tarjouksessa sunnuntaihin 6.5.2021 asti koodilla kultainensulka hintaan 59e (norm. 69e)
Voit ostaa kurssin tästä linkistä.

Lue myös artikkelini:
Lasten puhtaat tunteet
Lapsuuden koskemattomuus luo pohjan itsekunnioitukselle ja terveille rajoille myös aikuisena
Lapsena saadut mallit tunteiden käsittelemiseen kantautuu aikuisuuteen asti

Nähdyksi tulemisen lahja; Jos lapsena ei tullut hyväksytyksi omana itsenään, samaa kokemusta saattaa etsiä ihmissuhteista koko elämänsä
Sisäisen turvan tunteen vahvistaminen -verkkokurssi
Selviytymismekanismeista aitoon minuuteen
Aitoutesi on lahja maailmalle
Rohkeinta mitä voit tehdä on olla sinä

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: